4 simpele taken om je blog op te schonen voor een frisse start

4 simpele taken om je blog op te schonen voor een frisse start

De afgelopen weken was ik bezig om mijn eigen blog doormariska.nl helemaal op te schonen, op te ruimen en weer met een fris logo en frisse kleuren verder te gaan. Vooral het opruimen, nalopen van links en verwijderen van niet relevante artikelen is wel een ding. Ik hoopte dat ik er een paar dagen mee bezig zou zijn, maar dit is echt een paar weken geworden. Niet erg, want nu kan ik weer met een nieuwe frisse start verder ­čÖé Ik vind het leuk om daarover te schrijven en welke stappen ik heb ondernomen om alles weer helemaal op te schonen en fris te maken. Het is niet alleen fijner om alles opgeschoond te hebben het is ook nog eens beter voor Google om je site uit te kunnen lezen. En juist dat is weer goed om beter vindbaar te zullen zijn in Google. Wie wil dat niet? Lees mee en ontdekt de 4 simpele taken om blog opschonen toe te passen.

Broken Link Checker

De WordPress plugin Broken Link Checker heeft mij erg geholpen met het opschonen van mijn blog. Deze plugin scant je hele website op links en laat je zien welke links er niet meer kloppen. Zelf krijg ik elke dag een mail, maar je kunt het ook heel makkelijk instellen in je WordPress dashboard zodat je direct kunt zien hoeveel links er niet meer kloppen. Het is aan te raden links die dood zijn (bijvoorbeeld een blog link van iemand die ooit een reactie achterliet en die blog die niet meer bestaat) direct te ‘ontkoppelen’ of als je een fout ziet deze aan te passen.┬á Niet alleen handig voor je lezers dat ze niet op een dode link kunnen klikken maar ook beter voor Google. Op die manier kan Google je site beter lezen en de links scannen. Google loopt dan niet tegen een dode link aan en kan doorgaan met het scannen van links. Zelf merkte ik echt na een aantal dagen verschil omdat ik ineens gevonden wordt op artikelen die ik al een tijd niet was tegen gekomen in de zoekresultaten.

Loop je artikelen na

Zelf heb ik ook nagekeken welke artikelen er nog relevant zijn op dit moment. Mijn blog bestaat sinds 2013 en dat betekent dat er tot en met nu heel veel artikelen online zijn gekomen. Artikelen met winacties van de jaren ervoor (t/m 2017) zijn niet meer relevant en de meeste heb ik dan ook verwijderd. Net zoals artikelen waarin ik de winnaar van een winactie bekend maakte, limited editions uit die tijd of persberichten van producten die niet meer verkrijgbaar zijn. De kans dat je daar op gevonden wordt is niet zo heel groot, het neemt ruimte in op je hosting en mensen lezen het toch niet (meer). Genoeg reden om je artikelen dus grondig na te lopen.

Controleer op werkende afbeeldingen

Als je de plugin Broken Link Checker gebruikt kun je niet direct zien welke afbeeldingen er niet meer werken. Dit werkt alleen als je je afbeeldingen ook een link hebt meegegeven. In mijn geval had ik dat een aantal jaren geleden en op die manier kon ik goed zien welke afbeeldingen er niet meer werkte. Deze waren nog gelinkt naar een andere blog en niet meer zichtbaar op mijn blog. Als je afbeeldingen niet meer werken is dat ook niet zo heel positief voor je vindbaarheid in Google, dus zorg ervoor dat ze allemaal werken ├ęn dat je een goede ALT tag meegeeft. En je bezoeker komt natuurlijk ook voor de foto’s. Zou je zelf een artikel lezen over een onderwerp zonder dat daar foto’s bij zitten? Persoonlijk ik niet en het is ook wat saai.

Verwijder overbodige bestanden

Het kan best zijn dat je WordPress plugins geïnstalleerd hebt maar dat je die helemaal niet gebruikt. Dat is zonde voor de laadtijd van je blog (als ze geactiveerd zijn) en zonde voor de opslag bij je host. En in sommige gevallen zelfs heel slecht voor de veiligheid van je site. Als je een plugin hebt geïnstalleerd die bijvoorbeeld al heel lang niet geupdate is zou je het risico kunnen lopen dat mensen via een ingang je site kunnen hacken. En wat ik al eerder aangaf; loop je artikelen na en kijk of deze nog relevant zijn. Reacties, artikelen en de afbeeldingen uit de artikelen die niet meer relevant zijn nemen ook onnodig ruimte in en kunnen ervoor zorgen dat Google je blog niet goed kan indexeren.

Je blog opschonen is zo gek nog niet zoals je kunt lezen en ik raad het dan ook aan om dit eens in de zoveel tijd te doen. Een blog opschonen hoeft niet echt iedere week te gebeuren, maar zou mooi zijn om dit eens in de maand eens na te lopen. Zo voorkom je dat je op een gegeven moment ineens heel veel in een keer moet doen.

Blog opschonen, heb jij daar weleens aan gedacht?

4 simpele taken om je blog op te schonen voor een frisse start

Mariska

Samen met Astrid run ik deze blog en schrijf ik graag over alles wat met bloggen te maken heeft. Een echte blog community dus. Je kunt me volgen op verschillende social media en mijn eigen blog doormariska.nl

Find me on: Web | Twitter | Facebook

3 Reacties

  1. 18 januari 2018 / 15:11

    Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht dat het opschonen en verwijderen van eventuele artikels nuttig kan zijn. Maar nu ik dit zo lees is het eigenlijk allemaal wel logisch.
    evi onlangs geplaatst…Mijn studeer must-havesMy Profile

  2. 18 januari 2018 / 08:22

    Goed idee! Moet het ook nodig weer eens gaan doen, vooral de artikelen. Ik ben inderdaad ook al sinds 2013 bezig, en heb 1 keer eerder wat opgeschoond, maar ik kan onwijs veel oude winacties verwijderen, en artikelen over een limited edition.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten