Voordat ik een blogartikel publiceer + GRATIS publiceer jouw blogartikel checklist!

Voordat ik een blogartikel publiceer + GRATIS publiceer jouw blogartikel checklist!

Voordat ik een blogartikel publiceer, check ik altijd eerst een aantal punten. In dit artikel vertel ik hier dan ook iets meer over en heb ik voor jullie ook een GRATIS publiceer jouw blogartikel checklist!

Er zijn verschillende dingen die ik altijd terug laat komen in een blogartikel. Hieronder heb ik een lijstje weergegeven die ik altijd check voordat ik op publiceer druk.

Pakkende titel

Een blogartikel zal een pakkende titel moeten hebben. Het moet een keywoord bevatten waar het artikel ook over gaat. Mensen moeten getriggerd worden om het artikel te willen lezen. Daarnaast als men iets gratis kan downloaden of er is een winactie, dan wil ik ook dat dit vermeld wordt in de titel van het artikel, zoals bij dit artikel.

Foto’s en afbeeldingen + uitgelichte afbeelding

Alle blogartikelen hebben altijd minimaal één afbeelding. De eerste foto of afbeelding komt altijd bovenaan het artikel te staan. De rest van de foto’s en afbeeldingen komen in de rest van het artikel te staan. Mensen zijn altijd heel erg visueel ingesteld en houden van afbeeldingen en mooie foto’s. Ik vind het dan ook belangrijk dat de artikelen foto’s en afbeeldingen van hoge kwaliteit bevatten. Ik maak ook altijd de foto’s zelf voor de artikelen.

Afbeeldingen en foto’s krijgen ook allemaal een goede SEO. Met de plugin SEO Friendly Images worden afbeeldingen automatisch bijgewerkt met de juiste ALT en TITLE attributen voor SEO doeleinden. Mocht jouw afbeeldingen geen ALT en TITLE attributen hebben ingesteld, dan voegt deze plugin ze toe volgens de ingestelde opties. Super handig en echt goed voor de SEO. Voor meer handige WordPress plugins, kan je dit artikel lezen: 7 WordPress plugins die je moet hebben.

De afbeeldingen en foto’s krijgen ook nog eens de juiste bestandsnaam. Vroeger voegde ik foto’s en afbeeldingen toe gewoon met de naam die ze krijgen vanuit bijvoorbeeld Lightroom of vanaf mijn iPhone. De namen zijn dan bijvoorbeeld image15.jpg of PSL4947.jpg. Dit zegt natuurlijk helemaal niets over de afbeelding zelf. Daarom is het ook belangrijk dat de afbeeldingen de juiste benamingen krijgen. Een foto van een camera, krijgt bijvoorbeeld de naam Nikon-D800.jpg in plaats van PSL4947.jpg. Ook dit is weer beter voor de SEO.

Daarnaast vind ik het belangrijk dat de afbeeldingen en foto’s de juiste formaat krijgen. Een foto op onze blog wordt nooit groot weergegeven in artikelen, dus de afbeeldingen hoeven niet breder te zijn dan de content breedte. Dat betekent dat het ook weer scheelt in ruimte als een foto of afbeelding een stuk kleiner is dan het origineel.

Affiliatie link toevoegen

In blogartikelen kan ik ook wel eens affiliatie links toevoegen die nu goed bij het artikel passen. Denk bijvoorbeeld aan een product dat ik heb gekocht en ik hier een goede affiliatie link bij kan plaatsen. Affiliatie links zijn links waar ik dan een commissie mee verdien.

Vermelding van sponsoring / samenwerking

In 2014 is de nieuwe Reclamecode Social Media (RSM) van toepassing. Er zal daarom een vermelding onderaan het geschreven of geplaatste artikel komen te staan dat het om een samenwerking (sponsoring/review/winactie etc.) gaat. Artikelen kunnen ook affiliatie links bevatten. Bij het artikel komt dan ook een tekst te staan als er affiliatie links in het artikel voorkomen.

Interne en externe links

Elk blogartikel krijgt ook zoveel mogelijk interne en externe links waar mogelijk. Zodat de bezoeker ook meer informatie kan verkrijgen via het artikel. Dit is ook weer goed voor SEO.

Geen spelfouten en correcte grammatica

Een blogartikel wordt een aantal keer goed doorgelezen voordat het online wordt gezet. Ik check dan of er geen spelfouten inzitten en of het wel correcte grammatica bevat. Ik vind dit altijd heel erg belangrijk. Mijn Nederlands is niet 100% ok en hier en daar maak ik wel eens wat foutjes, maar ik probeer zo weinig mogelijk fouten in een artikel te krijgen.

In juiste categorieën

Mijn blogartikelen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals boeken, blog onderhoud en meer. Een blogartikel moet in minstens één categorie komen te staan. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat het artikel in meerdere categorieën komt te staan. Zodra een bezoeker dan een categorie bekijkt op mijn blog, dan krijgt degene alle blogartikelen te zien die onder deze categorie valt.

Tags meegeven

Tags geven meer informatie over een blogartikel. Een artikel over Hoe start je een blog? valt onder categorie domeinnaam en hosting. In mijn tags kan ik dan de woorden “MijnDomein” en “webhosting” geven. Als ik dan meerdere artikelen heb geschreven over “MijnDomein”, dan heeft elk artikel de tag “MijnDomein”. Als mensen dan op de tag MijnDomein drukken, dan krijgen ze een lijst te zien met verschillende artikelen over MijnDomein.

Voorzien van goede SEO en leesbaarheid

Hier gebruikt ik de Plugin Yoast SEO voor. Dit is echt een super handige plugin waarbij je in elk artikel allerlei SEO velden in kan vullen, zoals focus trefwoord, SEO titel en Meta omschrijving. De plugin scant jouw artikel dan helemaal en geeft aan wat je precies kan verbeteren in jouw artikel, maar ook hoe goed de SEO en leesbaarheid van het blogartikel is. Deze plugin is echt een aanrader!

Eventuele gratis download

Bij de blogartikelen kan het nog wel eens voorkomen dat je iets gratis kunt downloaden, bijvoorbeeld een checklist zoals in dit artikel of juist een compleet e-book. Ik denk altijd eerst goed na of het artikel ook een gratis download kan bevatten en deze maak ik dan voordat het artikel online komt. Dan voeg ik de optie toe dat mensen zich kunnen inschrijven om het gratis documentje te kunnen downloaden.

GRATIS publiceer jouw blogartikel checklist!

Gratis publiceer jouw blogartikel checklistPs: Ben je al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Bekijk dan de pagina met de gratis downloads voor deze nieuwe freebie! Je vindt de link naar de download pagina en het wachtwoord in de mails die je van ons ontvangt.

Wat check jij altijd eerst voordat je jouw blogartikel online zet?

Astrid

Blogwise is een blog community dat ik samen met Mariska van DoorMariska.nl run. We schrijven op deze blog over alles wat met bloggen te maken heeft. Je kunt ook altijd een kijkje nemen op mijn eigen blog: http://www.sentinelli.nl en mij volgen via verschillende social media. Heel veel lees- en blogplezier!

Find me on: Web | Twitter | Facebook

11 Reacties

 1. 22 januari 2018 / 19:59

  Goed artikel. Ik was van plan me dit jaar meer in SEO te verdiepen dus dit artikel komt alvast goed van pas! De Yoast SEO plugin heb ik een keer geprobeerd te installeren, maar deze gaf problemen waardoor ik ’em weer heb gedeinstalleerd. Zal het nog een kans geven, heb er namelijk al meer goede verhalen over gehoord. Wat ik zelf sowieso altijd check voordat ik een artikel online zet: spelling en de uitlijning van mijn alinea’s, helaas gebeurt dat niet automatisch.. dus mochten jullie nog een tip hebben voor een goede plugin hiervoor dan houd ik me aanbevolen!

  • Astrid
   Auteur
   22 januari 2018 / 20:31

   He, wat vervelend dat de plugin problemen gaf. Ik zou het zeker nog eens een kans geven, want het helpt je echt goed om artikelen te schrijven die een goede SEO hebben. Naast SEO is ook leesbaarheid belangrijk en de plugin zal je daarbij ook gaan helpen. De plugin let ook op paragrafen en tussenkoppen. Voor spellingcontrole heb ik zelf nog geen plugin getest, ik zag wel dat er een aantal plugins hiervoor beschikbaar zijn. Ik kan hier wel onderzoek naar doen en dan binnenkort een uitgebreid artikel over verschillende hulp plugins schrijven die het helpen bij het schrijven van een goed artikel.

   Misschien dat een andere lezers nog een tip heeft qua plugin, dan horen wij het natuurlijk graag!

  • 23 januari 2018 / 07:47

   Hi, uitlijning van de alinea’s kun je denk ik het beste aanpassen in je CSS bestand. Daar staat het waarschijnlijk op uitlijnen ‘left’ of niks en je kunt er ‘justify’ van maken. Dan wordt alles mooi uitgelijnd.

   • 23 januari 2018 / 19:56

    Hi Mariska, thanks! Ben benieuwd of me het lukt dat te vinden, maar ik vind het interessant genoeg om het uit te zoeken ;-). Zou mooi zijn als dat het probleem oplost want ik irriteer me er mateloos aan dat mijn teksten niet strak zijn uitgelijnd.

    • 23 januari 2018 / 20:00

     Als het goed is heb je ergens body staan in je CSS en daar kun je het toevoegen. Of iets wat specifiek je artikel is 🙂

     • 24 januari 2018 / 18:35

      Kun jij misschien nog even aangeven welk css bestand want er schijnen er wel meer te zijn.. Alvast bedankt!

  • Astrid
   Auteur
   22 januari 2018 / 20:24

   SEO is zeker een belangrijk onderdeel voor bloggers en we zullen ook een aantal artikelen gaan schrijven over SEO en alles wat erbij komt kijken 🙂 .

 2. 22 januari 2018 / 09:29

  Ik vind deze blog echt zo handig. Ik vroeg me af of jullie misschien eens een artikel over SEO kunnen schijven? Ik begrijp eigenlijk niet echt wat het juist doen en hoe je het het best kan gebruiken enzo. Dus ik zou het heel handig vinden om hier meer over te weten te kunnen komen.
  evi onlangs geplaatst…Mijn favoriete webshopsMy Profile

  • Astrid
   Auteur
   22 januari 2018 / 20:23

   Leuk om te lezen dat je onze blog handig vindt 🙂 . SEO is zeker een belangrijk onderdeel voor bloggen en we zullen dan ook zeker nog artikelen gaan schrijven over SEO en alles wat er bij komt kijken. Mocht je nog iets specifieks willen leren, dan horen we dat natuurlijk graag en we zullen dat meenemen in onze artikelen 🙂 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten